De puppy klas

  • In de puppyklas leer je om zo met je hondje om te gaan, dat hij je gezin als roedel en jou als roedelleider accepteert.
  • Op een speelse manier wordt het contact tussen jullie bevorderd en zal je je hondje leren begrijpen.
  • Je gedragingen zullen voor uw pupje heel sterk lijken op die van zijn moeder, wat de aanpassing aan het gezinsleven een stuk vlotter zal maken.
  • Ongeacht het ras kan iedere hond van zijn baasje leren, al zal dit bij de ene wat sneller verlopen dan bij de anderen.
  • Met veel geduld en wat doorzettingsvermogen zal je zeker succes boeken, als je bepaalde aandachtspunten in acht neemt.
  • Een hond kan slechts leren van zijn baasje als hij aandacht heeft : de eerste basisoefening is dus: 'ik eis aandacht van mijn hondje'. Je hebt een leuke naam gekozen en zal deze op allerlei momenten gebruiken om je hondje te roepen. Daarbij horen natuurlijk de leuke spelletjes, het koekje, het speeltje dat hij als beloning krijgt, telkens als hij komt wanneer hij geroepen wordt. Hij leert dus op een prettige manier: als ik geroepen word, moet ik komen, luisteren, opkijken.
  • Een hond leert alleen door positieve ervaringen. Deze zal hij graag willen herhalen. We zullen ons pupje dus niet straffen tijdens een oefening, maar elke goed uitgevoerde opdracht belonen. Alweer door middel van een dikke knuffel, een spelletje, een koekje…
  • Elke aangeleerde oefening dient een onderdeel te worden van het dagelijkse leven, dus een gewoonte. In de puppyklas leer je hoe je uw hondje een oefening correct kunt laten uitvoeren. Thuis oefen je dagelijks met je hondje.
  • Je pup kan zich nog niet lang concentreren. Werk dus geen uur aan een stuk, maar in korte sessies van enkele minuutjes, een paar keer per dag. Deze sessies worden wel altijd afgerond met een goed uitgevoerde opdracht en dus een beloning. Het is in elk geval belangrijk dat deze oefeningetjes leuk zijn voor de hond en zijn baasje!
  • De hond haalt heel veel informatie uit onze lichaamstaal. Wij moeten er dus op letten dat deze overeenkomt met de boodschap die we hem willen geven. Als wij op een vermoeide, geďrriteerde manier zeggen dat het hondje 'braaf' is, dan heeft de hond vooral onze irritatie opgemerkt.
  • Wij mensen geven elkaar informatie door te praten. Ook met onze hond praten we. De hond verstaat echter geen spreektaal en zal dit ook nooit leren. Hij kan wel klanken herkennen en deze leren associëren met wat het baasje verlangt. Daarom praten we niet in volzinnen, maar geven we commando's die uit 1 woord bestaan. Alle gezinsleden gebruiken hetzelfde commando voor dezelfde oefening. We denken er altijd aan om de pup eerst bij zijn naam te roepen alvorens we een commando geven. ('Puppy, hier!', 'Puppy, zit!' Puppy, blijf!'). Zo heeft hij de nodige aandacht om de opdracht te leren uitvoeren bij het eerste commando.
  • Ook de toon waarop we spreken is belangrijk hoge, enthousiaste, uitnodigende toon: 'hier', 'Puppy!','braaf!' ; bevelende, vastberaden toon: 'zit!', 'blijf'; lage, strenge toon: 'neen', 'foei' Je komt natuurlijk niet alleen naar de puppyklas om een uur te werken met uw hondje. Tussen de oefeningen door kan uw pup even rusten of zich wat ontladen en spelen met zijn nieuwe vriendjes.
  • Doe uw pupje een slipkettinkje aan en een voldoende lange leiband. De instructeurs zullen je correct leren werken met het slipkettinkje.
  • Breng een speeltje mee dat uw pupje op dat moment heel fascinerend vindt. Dit kan een gekocht hondenspeeltje zijn, maar ook een vodje, een stukje karton, een plastic flesje,… Zijn interesse voor speeltjes kan langzaam aan evolueren. Breng dan ook telkens weer dat nieuwe speeltje van zijn dromen mee. Het zal je helpen voor het leren verkrijgen van aandacht, je hebt altijd een beloning mee, het vergemakkelijkt het aanleren van bepaalde oefeningen.
  • Waar wacht u nog op?
    Natuurlijk zorg je ervoor dat uw pup alle vaccins heeft gekregen, dit voor zijn eigen gezondheid en die van zijn vriendjes. Veel plezier…


Design