De dagelijkse verzorging

    Om uw hond goed in conditie te houden en om bijtijds signalen op te sporen die duiden op ziekte, zijn er een paar handelingen die u dagelijks moet uitvoeren. Er zijn een paar eenvoudige manieren om te zien of alle externe organen in orde zijn en blijven.

  • De neus
  • De neus van de hond moet de hele dag vochtig en koel zijn, al gebeurt het dat de neus wat droger is als het dier slaapt. Zodra de hond weer wakker is, moet de neus weer snel vochtig worden. U hoeft geen speciale behandelingen uit te voeren: korsten, barstjes, etter of overmatig neusvocht duiden op een aandoening waarvoor u de dierenarts moet raadplegen.

  • De bek
  • De lippen moeten schoon zijn en goed sluiten en kunnen afhankelijk van het ras neerhangen of niet. Let altijd op spleetjes of rode plekken (vooral bij Duitse herders, dat is een ras met een gevoelige huid). De tanden moeten wit zijn en een minimum aan tandsteen vertonen. Honden werken nooit graag mee als u hun bek wilt inspecteren. Daarom is het goed pups al vroeg daaraan te laten wennen. Het tandvlees moet altijd mooi roze zijn: rode randen om de tanden duiden op een aandoening, met name op een pijnlijke ontsteking die de eetlust van uw hond remt, omdat het dier de brokken niet kan oppakken en fijnkauwen. Het is dus belangrijk het hondengebit gezond te houden. Dat kan op verschillende manieren. De beste methode is een speciale tandenborstel en dito tandpasta. Dat tandenpoetsen moet een paar keer per week gebeuren. Daarnaast kunt u uw hond laten kauwen op voorwerpen van buffelleer, deze natuurlijke "kauwgom" voorkomt de vorming van tandsteen vanwege het mechanische kauwproces. Toch zullen deze methoden op een zeker moment niet volstaan. Een opkomende infectie of een teveel aan tandsteen kan alleen worden verholpen door tussenkomst van de dierenarts (tandsteenverwijdering, antibioticakuur enz).

  • De ogen
  • De ogen van uw hond moeten glanzend en vochtig zijn, de zone onder de oogleden mooi roze. De ooghoeken mogen geen overmatig oogvocht bevatten. U mag de ogen dagelijks reinigen met een geschikte oogvloeistof: til de kop van het dier op, duw het bovenste ooglid omhoog en spuit een klein straaltje oogdruppels op het oog. Vang het teveel aan druppels op met een gaaskompres. Er zijn twee zaken die u in het oog moet houden. Ten eerste: om het dier niet bang te maken voor het flesje, brengt u de druppels aan terwijl u achter het dier zit. Ten tweede moet u goed naar de verval datum van de vloeistof kijken, aangezien deze producten niet lang houdbaar zijn en vrij vlug hun werking verliezen

  • De oren
  • Bij honden onderscheiden we staande en hangende oren. Hangoren moet u vaker inspecteren, omdat de neerhangende oorschelp een goede luchtdoorvoer in de gehoorgang belemmert. Ook is het type haar bij de oren (lang, kroezig, kort) van belang. De zichtbare gehoorgang moet schoon zijn en er mag geen haar in groeien. Reinig de oren regelmatig. Doe dat bij hangoren één à twee keer per week en bij staande oren eens in de twee weken. Gebruik voor dat schoonmaken een geschikt product. Reinigen gaat als volgt in zijn werk: steek de tuit van het flesje in het oor (u hoeft niet bang te zijn het trommelvlies te beschadigen, want de gehoorbuis is L-vormig), spuit een straaltje van het product naar binnen, haal de tuit weer weg en masseer de basis van het oor gedurende 30 seconden. Droog tot slot de gehoorgang (niet te diep!) met een watje of een gaaskompres. Bij langharige honden groeit vaak in de oren haar. In dit geval kan oorsmeer vaak niet op natuurlijke wijze worden afgevoerd. Epileer in dat geval de oren.

  • De geslachtsdelen en de anus
  • Kijk geregeld of de geslachtsdelen van uw hond (teven en ook reuen) schoon zijn. Raadpleeg ingeval van een afscheiding de dierenarts. Ook de anus moet schoon zijn en mag geen sporen van diarree vertonen.

  • De nagels
  • Honden hebben twee soorten nagels: die van de achterklauw en die van de tenen. Beide groeien voortdurend en bij normale activiteit van uw huisdier zullen de nagels van de tenen vanzelf afslijten. Als dat niet het geval is (u hoort dat als de hond loopt) moet u ze knippen met een speciaal nagelschaartje. Zorg er wel voor dat u niet in " het leven" knipt en dat de bloedvaten intact blijven. Bij doorzichtige nagels ziet u dat de bloedvaten in de nagelbasis een roze driehoekje vormen. Bij zwarte nagels ziet u aan de onderkant een duidelijk merkteken. Knip dus nooit door het driehoekje. Het komt voor dat de hond toch per ongeluk bloedt: gebruik dan een bloedstelpende stift. Met een verband kunt u de wond een uur lang beschermen. Voor de achterklauw geldt dezelfde techniek. Deze nagels zijn vaak bedekt door haar, dus vergeet ze niet: als ze in het vlees groeien, kunnen er lastige en pijnlijke wonden ontstaan.

    Het onderhoud van de vacht

  • De rui
  • Wat voor vacht uw hond ook heeft, het is altijd een proces van nieuwe, groeiende en afstervende haren. Honden die buiten leven zijn twee keer per jaar in de rui (lente en herfst) en krijgen een enigszins andere gekleurde vacht. Dat kleurverschil speelt minder bij honden die vooral binnen leven: deze honden verharen het hele jaar door met duidelijke pieken in voor en najaar. Dode haren verwijdert u het beste met een dagelijkse borstelbeurt en af en toe een bad. Denk eraan dat u voor verschillende vachttypes andere accessoires nodig heeft.

  • Gladharig
  • Hoewel de vacht van gladharige honden veel minder aandacht vergt, is één stevige borstelbeurt per week wel aangewezen. Gebruik daarvoor een rubberborstel, want daarmee komen dode huidcellen en dode haren gemakkelijker los. Om die te verwijderen, gebruikt u een gewone zachte borstel waarmee u in de groeirichting de hele vacht van de hond uitborstelt. Na de borstelbeurt kunt u de vacht opwrijven met een zeem.

  • Ruwharig
  • De vacht van ruwharige honden is heel dicht vanwege de ondervacht en het dekhaar, en moet om de andere dag worden uitgeborsteld. Gebruik een roskam om zo veel mogelijk dood haar en dode cellen los te maken en om de ondervacht uit te dunnen. Borstel dit er vervolgens in de groeirichting uit met een gewone borstel. Gebruik een kam met lange tanden voor staart en poten. De vacht van ruwharige honden moet vier tot vijf keer per week met een speciaal mesje worden uitgedund. Dat epileren doet geen pijn, als u het tenminste correct doet: beweeg het mesje in de groeirichting. Langharig. Langharige honden zijn prachtig, maar ze moeten wel dagelijks worden geborsteld. Bij Afghaanse Windhonden kan dat karweitje u dagelijks een uur kosten. Knopen verwijdert u door te vacht met een roskam in de groeirichting uit te kammen. Bij langharige honden kunt u de huid wat optrekken om knopen pijnloos te verwijderen. Wees inderdaad voorzichtig en doe uw hond geen pijn. Met een zachte borstel kunt u de honden met een zijdeachtige vacht (o.a. Yorkshire Terriër, Afghaanse Windhond) weer mooi laten glanzen. Bij honden met veel onderhaar (zoals de Schotse Herder) kunt u het teveel daarna verwijderen met een metalen borstel. Een kam met lange tanden is het meest geschikt om lang haar aan de poten te ontwarren. Gebruik een schaar om de haren even lang te houden en om haar weg te knippen op plaatsen waar gauw klitten of andere problemen ontstaan (spronggewricht, borst, de ruimte tussen de tenen, voetkussentjes). Berg de verzorgingsaccessoires na gebruik schoon en op een droge plaats op. Om te voorkomen dat metalen borstels gaan roesten, moet u deze goed afdrogen met een doek gedrenkt in plantaardige olie.

  • In bad
  • Het aantal wasbeurten varieert per vachttype. Gladharige honden moet u alleen wassen als ze vuil zijn, kortharige gemiddeld twee keer per jaar en langharige dieren zo om de drie maanden. Kleine honden wast u in de wastafel of in een babybadje, grote honden doet u in de badkuip of wast u buiten (bij goed weer). Met een rubbermatje voorkomt u dat het dier uitglijdt, waardoor het zich zou kunnen bezeren of blijvend bang wordt voor de grote wasbeurten. Gebruik altijd lauw water en een speciale hondenshampoo. Producten bestemd voor mensen (zelfs babyshampoos!) zijn te zuur en kunnen irritaties veroorzaken

  • De hond een bad geven
  • Alvorens uw hond een bad te geven, moet u het dier borstelen om klitten te verwijderen. Maak vervolgens het dier nat. Wrijf de shampoo in met speciale aandacht voor oren en ogen. Laat de shampoo een paar minuten inwerken en spoel de hond dan met veel lauw water af. Spoel de kop als laatste af, anders heeft uw hond de neiging zich droog te schudden. Droog uw huisdier grondig af en houd hem dan een tijdje in een warme kamer. 's Zomers kunt u de hond buiten laten of een eind met hem gaan wandelen, als het dier tenminste niet de neiging heeft zich overal in rond te wentelen. Als uw hond er tegen kan, kunt u hem ook drogen met een haardroger: zorg er dan wel voor dat de lucht niet te heet is en dat u hem al drogend borstelt.


Design